Креираме активни мерки за вработување за 2020 година според потребите на регионите и бизнисот

Министерството за труд и социјална политика, Агенцијата за вработување, бизнис заедницата, локалниот економско социјален совет, и останатите засегнати страни денеска во Битола ја одржаа втората регионална средба за креирање на новиот оперативен план за активни мерки за вработување за 2020 година. Конкретните предлози се очекува да произлезат од Локалниот економско социјален и стопанствениците од Битола, Ресен, Кавадарци, Велес, Демир Хисар и Прилеп кои треба да ги дадат своите сугести за реалните потреби на пазарот на труд.

Уште 7 лица од Заводот Бања Банско добија топол дом

Уште 7 лица од ЈУ Завод за заштита и рехабилитација Бања Банско добиваат топол дом. Министерството за труд и социјална политика обезбеди 4 станбени единици во Струмица кои се целосно прилагодени за нивните потребите. Се работи за корисници кои изразија желба да ја напуштат установата и после 20-30 години сместени во неа ќе продолжат да живеат самостојно.

Бајрактар на Детска недела: Се обврзавме до 2021 да го зголемиме за 50% опфатот на деца од предучилишна возраст во установите

Заменикот министер за труд и социјална политика Ѓонул Бајрактар присуствуваше на првата меѓуопштинска детска олимпијада „Нека победи највеселиот”, по повод Детската недела, а во организација на Општина Бутел и детската градинка „11 Октомври”.

Предлог Законот помина на владина седница, до 100 евра субвенции за повисоки плати

На вчерашната 158 седница, Владата на Република Северна Македонија го утврди текстот на Предлог - законот за субвенционирање на придонесите од задолжително социјално осигурување поради зголемување на плата.

Ќе се градат 5 нови градинки, отвораме простор за вкупно 760 дечиња

Министерството за труд и социјална политика денеска потпиша договори за грантови за изградба на нови градинки со пет општини во вкупен износ од 228.100.000,00 денари.

Отворен нов групен дом во Скопје, во него се згрижени 4 лица над 18 години од заводот Демир Капија

Отворен е нов групен дом во Скопје, каде што се згрижени 4 лица над 18 години, корисници на Специјалниот завод Демир Капија.

Промовиран првиот Национален извештај за родов индекс со чија помош треба да се намали нееднаквоста во сите области во Северна Македонија

Државната секретарка во Министерството за труд и социјална политика Јована Тренчевска денеска се обрати на конференција за Националниот индекс за родова еднаквост и го претстави Националниот извештај за родов индекс на Република Северна Македонија.

Царовска: Во консултација со локалните бизниси продолжуваме да креираме успешни активни мерки за вработување за 2020 година

Министерството за труд и социјална политика, Агенцијата за вработување, бизнис заедницата, локалниот економско социјален совет, и останатите чинители денеска во Тетово на регионален состанок почнаа широка консултација за новиот оперативен план за активни мерки за вработување за 2020 година.

Нема повеќе деца до три години во институциите во Северна Македонија продолжуваме посветено и со љубов да се грижиме за секое дете

Ниту едно дете до три годишна возраст повеќе не живее во институциите во Северна Македонија. Со денешното отворање на петте мали групни домови во Битола, МТСП со своите партнери го започна процесот на целосна трансформација на „Мајчин дом“ и сите 27 деца се веќе преселени во објекти коишто наликуваат на топол семеен дом.

Регионална иницијатива за подобрување на можностите за вработвање на младите лица

Заменик министерот за труд и социјална политика Ѓонул Бајрактар учествуваше на конференцијата за запознавање и промоција на регионалниот проект „Зајакнување на млади преку нови можности, кој ќе се спроведува во Северна Македонија, Србија, Косово, Албанија и Босна и Херцеговина кој го спроведува СОС Детско село во соработка со Херман Гмајнер Фонд Германија.

Регионална средба за Пекингшка декларација, голем напредок за родовата еднаквост во Северна Македонија

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска денеска присуствуваше на отворањето на регионалниот состанок за следење на напредокот на Пекингшката декларација и Платформа за акција за родова еднаквост (Пекинг +25), што се одржува во Скопје.

Настани/најави/соопштенија

10.10.2019

Креираме активни мерки за вработување за 2020 година според потребите на регионите и бизнисот

Министерството за труд и социјална политика, Агенцијата за вработување, бизнис заедницата, локалниот економско социјален совет, и останатите засегнати страни денеска во Битола ја одржаа втората регионална средба за креирање на новиот оперативен план за активни мерки за вработување за 2020 година. Конкретните предлози се очекува да произлезат од Локалниот економско социјален и стопанствениците од Битола, Ресен, Кавадарци, Велес, Демир Хисар и Прилеп кои треба да ги дадат своите сугести за реалните потреби на пазарот на труд.

Повеќе

9.10.2019

Уште 7 лица од Заводот Бања Банско добија топол дом

Уште 7 лица од ЈУ Завод за заштита и рехабилитација Бања Банско добиваат топол дом. Министерството за труд и социјална политика обезбеди 4 станбени единици во Струмица кои се целосно прилагодени за нивните потребите. Се работи за корисници кои изразија желба да ја напуштат установата и после 20-30 години сместени во неа ќе продолжат да живеат самостојно.

Повеќе

9.10.2019

Бајрактар на Детска недела: Се обврзавме до 2021 да го зголемиме за 50% опфатот на деца од предучилишна возраст во установите

Заменикот министер за труд и социјална политика Ѓонул Бајрактар присуствуваше на првата меѓуопштинска детска олимпијада „Нека победи највеселиот”, по повод Детската недела, а во организација на Општина Бутел и детската градинка „11 Октомври”. 

Повеќе

9.10.2019

Предлог Законот помина на владина седница, до 100 евра субвенции за повисоки плати

На вчерашната 158 седница, Владата на Република Северна Македонија го утврди текстот на Предлог - законот за субвенционирање на придонесите од задолжително социјално осигурување поради зголемување на плата.

Повеќе

8.10.2019

Ќе се градат 5 нови градинки, отвораме простор за вкупно 760 дечиња

Министерството за труд и социјална политика денеска потпиша договори за грантови за изградба на нови градинки со пет општини во вкупен износ од 228.100.000,00 денари.

Повеќе

8.10.2019

Отворен нов групен дом во Скопје,  во него се згрижени 4 лица над 18 години од заводот Демир Капија

Отворен е нов групен дом во Скопје, каде што се згрижени 4 лица над 18 години, корисници на Специјалниот завод  Демир Капија.

Повеќе

4.10.2019

Промовиран првиот Национален извештај за родов индекс со чија помош треба да се намали нееднаквоста во сите области во Северна Македонија

Државната секретарка во Министерството за труд и социјална политика Јована Тренчевска денеска се обрати на конференција за Националниот индекс за родова еднаквост и го претстави Националниот извештај за родов индекс на Република Северна Македонија.

Повеќе

4.10.2019

МТСП: Исплата на правата од социјална и детска заштита

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека се врши исплата на долунаведените права за месец септември 2019 година.

Повеќе

3.10.2019

Царовска: Во консултација со локалните бизниси продолжуваме да креираме успешни активни мерки за вработување за 2020 година

Министерството за труд и социјална политика, Агенцијата за вработување, бизнис заедницата, локалниот економско социјален совет, и останатите чинители денеска во Тетово на регионален состанок почнаа широка консултација за новиот оперативен план за активни мерки за вработување за 2020 година. Конкретните предлозите се очекува да произлезат од Локалниот економско социјален совет како и од членовите на Стопанската комора на северозападна Макeдонија и останатите стопански комори.

Повеќе

2.10.2019

Нема повеќе деца до три години во институциите во Северна Македонија продолжуваме посветено и со љубов да се грижиме за секое дете

Ниту едно дете до три годишна возраст повеќе не живее во институциите во Северна Македонија. Со денешното отворање на петте мали групни домови во Битола, Министерството за труд и социјална политика со своите партнери го започна процесот на целосна трансформација на „Мајчин дом“ и сите 27 деца се веќе преселени во објекти коишто наликуваат на топол семеен дом.

Повеќе

30.9.2019

Регионална иницијатива за подобрување на можностите за вработвање на младите лица 

Заменик министерот за труд и социјална политика Ѓонул Бајрактар учествуваше на конференцијата за запознавање и промоција на регионалниот проект „Зајакнување на млади преку нови можности, кој ќе се спроведува во Северна Македонија, Србија, Косово, Албанија и Босна и Херцеговина кој го спроведува СОС Детско село во соработка со Херман Гмајнер Фонд Германија. 

Повеќе

30.9.2019

Регионална средба за Пекингшка декларација, голем напредок за родовата еднаквост во Северна Македонија

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска денеска присуствуваше на отворањето на регионалниот состанок за следење на напредокот на Пекингшката декларација и Платформа за акција за родова еднаквост (Пекинг +25), што се одржува во Скопје. 

Повеќе

25.9.2019

Бајрактар: Владата на Република Северна Македонија и понатаму останува главен промотор на социјалниот дијалог

Заменик министерот Ѓонул Бајрактар се обрати на Конференција на економско социјалните совети на Западен Балкан во организација на Меѓународната организација на трудот и Европска Комисија.

Повеќе

22.9.2019

Бајрактар: МТСП и во иднина ќе продолжи да ја унапредува соработката со Сојузот на здруженијата на пензионерите со цел да го подигнеме животниот стандард на пензионерите

Заменикот министер за труд и социјална политика Ѓонул Бајрактар од Радовиш по повод 24-те републички пензионерски спортски натпревари во организација на Сојузот на здруженијата на пензионерите порача дека Министерството за труд и социјална политика во континуитет се залага за обезбедување на достоинствен живот на старите лица и пензионерите, преку преземање на мерки за унапредување на социјалната положба и интеграција и подобрување на животниот стандард на корисниците на пензија.

Повеќе

20.9.2019

Царовска: Компаниите да работат за достоинството на своите вработени, заедно ги гарантираме нивните права

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, се обрати на конференција реализирана во рамки на проектот „Поттикнување на принципите за бизнис и човекови права“, финансиран од Европската Унија, а спроведуван од Здружението Конект и Бизнис Конфедерација.

Повеќе

20.9.2019

Царовска: Со поддршка на мобилните тимови 15 деца на улица се вклучија во образование, а 15 нови деца го посетуваат дневниот центар во Кисела Вода

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, денеска го посети Дневниот центар за деца на улица во Кисела Вода.

Повеќе

17.9.2019

Почнаа обуки за советници за работодавачи, се подобрува квалитетот на услугите на центрите за вработување 

Педесетина вработени од 30 центри за вработување ја започнаа првата тридневна обука за новите профили на вработени – советници за работодавачи. Обуките се спроведуваат за да се унапредат професионалните капацитети на вработените, како и советодавни услуги. Целта е на тој начин да се обезбедат нови начини и пристапи во дневната комуникација на вработените со надворешни субјекти.

Повеќе

13.9.2019

Царовска: Само со дијалог можеме да креираме мерки за вработување кои ќе бидат добри за сите

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска денеска говореше на панел дискусија посветена на „Недостатокот на квалитетна работна сила и за иновациите во индустриите“, на Балканскиот претприемачки самит што се одржува во Скопје.

 

Повеќе

12.9.2019

Царовска: Босилово за прв пат добива градинка

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, заедно со градоначалникот на Општина Босилово Зоран Зимбаков, денеска беа на увид на градежните активности на новата градинка во селото. Вкупниот капацитет на објектот е за 60 деца и се гради во населено место кадешто досега немаше градинка.

Повеќе

12.9.2019

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, денеска во Собранието на Република Северна Македонија го презентираше годишниот Извештај на Стратегијата за родова еднаквост за 2018 година.

На 9 октомври 2018 година Владата на РСМ го усвои Националниот акциски план за имплементација на Истанбулската Конвенција за период 2018-2023. Во неговата изработка беа вклучени релевантни институции, граѓанскиот сектор, претставници од законодавниот дом и судии. Со цел усвојување на единствена правна рамка што ги уредува сите форми на родово базирано насилство, до крајот на 2018 година престои формирање на работна група за изработка на предлог-Закон за родово базирано насилство.

Повеќе

12.9.2019

МТСП: Ги доближуваме социјалните услуги до граѓаните

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, Софи Беамонт, преставничка на Делегацијата на ЕУ во Скопје и Роберт Кроис, тим лидер на проектот, денеска во Дневниот центар за Даунов сидром во Скопје со симболичен настан го означија стартот на проектот „Поддршка за модернизација и деинституционализација на социјалните услуги“. Проектот е финасиран од Делагацијата на ЕУ во Скопје, а го спроведува „Ептиса“.

Повеќе

11.9.2019

МТСП: Обезбедуваме полесен пристап до социјалните услуги за граѓаните - Започнува имплементацијата на новиот пристап - Управување со случај во Центрите за социјална работа

Од 10 до 13 септември во Струга, стручни работници од МТСП, ЦСР, установи за социјална заштита и граѓанскиот сектор посетуваат обуки за тренери за интегрирано управување со случај и документација. 

Повеќе

11.9.2019

Царовска: Брвеница за првпат ќе добие градинка со капацитетет за 80 деца

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска и градоначалникот Енвер Пајазити денеска беа на увид на градежните активности на новата градинка во Општина Брвеница. Со новиот објект се обезбедува простор за 80 деца, и тоа во населено места кадешто досега воопшто немаше градинка.

Повеќе

10.9.2019

Царовска: Преку јакнење на економско-социјалниот дијалог на локлано ниво до ефикасни мерки за врботување

Министерката за труд и социјална политика  Мила Царовска, денеска присуствуваше на отворањето на дводневната работилница  „Кон систем за предвидување на потребни вештини во Северна Македонија“. Целта на работилницата е зајакнување на социјалниот дијалог  преку кој се создаваат повеќе и подобри работни места. Работилницата којашто се одржува во Скопје ја спроведува Меѓународната организација на трудот во соработка со Европската Комисија и Европската фондација за обуки.

 

Повеќе

6.9.2019

Царовска: Шуто Оризари добива нова современа градинка, вложуваме во иднината на нашите деца

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, заедно со министерот за внатрени работи и вицепремиер Оливер Спасовски, градоначалникот на општина Шуто Оризари Курто Дудуш, првиот секретар  на Норвешката амбасада во Белград, Геир Хакон Јохансен и Нарине Сахакијан, постојана претставничка на УНДП во Република Северна Македонија денеска ја посетија градинката „8 Април“ во Шуто Оризари, која ги прави последните технички подготовки за отпочнување со работа.

Повеќе

МТСП: Исплата на правата од социјална и детска заштита

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека се врши исплата на долунаведените права за месец Август 2019 година.

Повеќе

5.9.2019

Царовска:Крива Паланка доби простор за уште 40 деца, продолжуваме да градиме плански и да инвестираме во раниот детски развој

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, Фани Каранфилова-Пановска, извршна директорка на Фондацијата Отворено општество –Македонија и градоначалникот Борјанчо Мицевски денеска го отворија реконстуираниот дел од градинката „Пролетна Роса“ во Крива Паланка. Градинка е дел од ЈУДГ „Детелинка“ и со реализираните градежни активности капацитетот на објектот се прошири за уште 40 деца, со што сега оваа градинка располага со вкупен капацитет за 380 деца.

Повеќе

4.9.2019

Реакција на Интер-ресорската советодавна и консултативна група за еднакви можности

Изразуваме сериозна загриженост за сексизамот насочен кон министерката за финансии Нина Ангеловска, изразен во медиумите, социјалните мрежи и јавноста.

Особено го осудуваме сексистичкото, деградирачко говорење на политичари кои наместо да бидат активни партнери и да ги поддржуваат жените политичарки, користејќи ги техниките на доминација и двојни стандарди за женската сексуалност, ги исмејуваат, ги омаловажуваат, ги објективизираат и деградираат жените.

 

Повеќе

4.9.2019

Царовска: Градиме социјален систем кој вистински се грижи за граѓаните

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, присуствуваше на  Конференцијата организирана од универзитетскиот центар во Дубровник, на тема Социјална работа и општествени промени. Социјалната реформа спроведена од МТСП беше посочена како позитивен пример за тоа како владата се грижи и инвестира во луѓето. 

Повеќе

3.9.2019

МТСП: На располагање 10,8 милиони евра, ги повикуваме општините да развиваат социјални услуги

Вкупно 10,8 милиони евра од Министерство за труд и социјална политика се ставени на располагање на општините во Република Северна Македонија за развој на социјални услуги на локално ниво за следните 5 години. Министерството ги повикува општините да пројават интерес и да аплицираат за грантови наменети за непосредна социјална услуга, помош на индивидуа или семејство, домашна нега, лична асистенција, дневна нега, привремена грижа, мали групни домови, дневни центри и услуги за живеење со поддршка и други иновативни услуги во заедницата.

 

Повеќе

Медиумски активности

Политика за квалитет 

Министерството за труд и социјална политика на Република Македонија е институција специјализирана за регулирање на пазарот на трудот, социјалната заштита, детската заштита, пензиско и инвалидско осигурување и боречко-инвалидска заштита.

             

Во прилог ја доставуваме политиката на квалитет на Министерството за труд и социјална политика, согласно барањата на меѓународниот стандард  ISO 9001:2015.

Празници/неработни денови

 9 октомври - Јом Кипур

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека, согласно со Законот за празниците на РМ  („Службен весник  на  РМ” бр.21/98 и 18/07), 9 октомври 2019 година (среда), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур е неработен ден за граѓаните припадници на еврејската заедница во Република Македонија.

Повеќе

11 октомври - Денот на народното востание

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека согласно со Законот за празниците на Република Македонија  („Службен весник  на  РМ„ бр.21/98 и 18/07), 11 октомври 2019 година (петок), Денот на народното востание, е неработен ден за сите граѓани на  Република Македонија.

Повеќе

Повици/ огласи

ЈАВЕН ПОВИК

ДО ОПШТИНИТЕ И ОПШТИНИТЕ ВО ГРАДОТ СКОПЈЕ ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ДА ИЗРАЗАТ ИНТЕРЕС ДА АПЛИЦИРААТ ЗА ГРАНТ ЗА РАЗВОЈ НА СОЦИЈАЛНИ УСЛУГИ

ПОВИК за ангажирање на координатор на активностите при Јавна установа за згрижување деца – “Ранка Милановиќ”

ХОПС во соработка со Министерството за труд и социјална политика и УНИЦЕФ објавува:

ПОВИК за ангажирање на лице кое ќе ги координира активностите при Јавна установа за згрижување деца – Служба за заедничко живеење на деца со нарушено поведение, Скопје

Цел: Обезбедување и спроведување на активности за група на високо ранливи деца со комплексни емоционални потреби со цел да се рехабилитираат, ресоцијализираат и реинтегрираат во општеството.

Лицето ќе ја координира: Работата со надворешните партнери и институции и ќе овозможува и настојува на тимско работење и координација помеѓу вработените во Ранка Милановиќ.

ПОВИК

Почитувани,

Дозволете да Ве информираме за отворените можности и позиции во рамки на проектот “Поддршка на модернизацијата и деинституционализацијата на социјалните услуги” кој е спроведуван од страна на ЕПТИСА, со поддршка од Делегација на Европската унија , достапни на овој линк - http://www.eptisasee.com/non-key-experts-required-for-the-…/

Во таа насока, би сакале да Ве охрабриме да ја поднесете Вашата апликација, но и да ја пренесете можноста до лица за кои сметате дека се соодветен профил за отворените експертски позиции.

Поднесените пријави ќе бидат благовремено известени за изборот.

Повик за јавна расправа  за изградба на градинки во Општините Неготино, Кисела Вода и Кочани 

Јавен повик

Министерство за труд и социјална политика  објавува Повик за користење на бесплатна услуга за одмор и рекреација на деца од семејства со социјален ризик и деца корисници на посебен додаток за време на летниот распуст 2019 година.

Повеќе информации овде

ЈАВЕН ПОВИК - МЕНТОРСКА ПРОГРАМА

Министерството за труд и социјална политика и Мисијата на ОБСЕ во Скопје, спроведуваат проектна активност за поттикнување на професионалниот развој и лидерство на жените во јавниот сектор, во вид на Менторска програма, наменета за жени во редовен работен однос во државните институции во земјата. Менторската програма има за цел да ги зголеми можностите за личен и професионален развој на жените вработени во јавниот сектор преку создавање на концепт на меѓусебна поддршка и јакнење, споделување на знаења и искуства, како и јакнење на солидарноста и вмрежување помеѓу жените.

Повик за пријавување на кандидатки за учество во Менторска програма за жени во јавниот сектор 

Повик за пријавување на жени за учество во Менторска програма за жени во јавниот сектор 

Повик за пријавување на менторки за учество во Менторска програма за жени во јавниот сектор 

ЈАВЕН ОГЛАС

Министерството за труд и социјална политика објавува оглас за номинација на тројца кандидати за член во GREVIO- Group of experts on Action against violence against Women and domestic Violence. GREVIO е независно експертско тело одговорно за мониторинг и имплементација на Истанбулската конвенција. Членовите ги номинира Владата на Република Македонија со доставување на три номинации до GREVIO за кандидати кои ги исполнуваат потребните критериуми. GREVIO на седницата во април 2019 година ќе ги разгледа доставените номинации и ќе избере еден член на телото со мандат од 4 години. Новоизбраниот член ќе започне со работа од 1 јуни 2019 година. 

Повеќе

Јавен оглас

Министерството за труд и социјална политика и Канцеларијата на УНИЦЕФ во Скопје ќе отпочнат со спроведување на нова Програма за подобрување на квалитетотот на раното учење и развој во установите за згрижување и воспитание на децата. 

За таа цел објавуваме ОГЛАС за ангажирање на 30 „Воспитувачи/ки за колегијална поддршка“.  

Министерството за труд и социјална политика ги поттикнува сите вработени (воспитувачи/ки, педагози) од установите за згрижување и воспитание на деца – детски градинки кои ги исполнуваат наведените услови во огласот и се заинтересирани да аплицираат. 

                                                                 ИЗВЕСТУВАЊЕ

списокот за лица корисници на услугата за Бањско климатска рекерација на корисници на пензија за 2019 година ( АЛБ )

Повик

Управата за водење на матичните книги и Министерство за труд и социјална политика објавува

Повик за прибирање на податоци за лица-нерегистрирани во матична книга на родени  

(македонски јазик) (ромски јазик)  (турски јазик) (албански јазик)

Јавен оглас

за финансирање на проекти за изградба, доградба, адаптација и опремување на  објекти за проширување на капацитетите за згрижување и воспитание на деца од предучилишна возраст со средства од Буџетот на Министерството за труд и социјална политика за 2018 година

Решение

Решение за утврдување на критериумите и методологија за рангирање и избор на општини за кои ќе се обезбеди финансирање со средства од Буџетот на Министерството за труд и социјална политика за 2018 година за проширување на капацитетите за згрижување и воспитание на деца од предучилишна возраст

Повик за условен паричен надоместок

Министерството за труд и социјална политика ги известува корисниците на социјална парична помош во чии што домаќинства има членови кои што се редовни ученици во средно образование дека започнува поднесувањето на барањата за вклучување во Програмата за условен паричен надоместок за средно образование за учебната 2018/2019 година. Износот на Условениот паричен надоместок е 12.000,00 МКД на годишно ниво и овие средства се исплаќаат на мајката на ученикот.

Повеќе